Den norske ambassaden i Amman, embetsboligen

Spisestuen i embetsboligen har fått fire nye kunstverk; Et vevd teppe av Carin Wessel og tre fotografier av Kaja Leijon.

Birgits palett, Carin Wessel. Fotograf: Seersa Abaza

Om prosjektet

I Carin Wessels tekstilteppe Birgits palett fra 2009, er fargene inspirert av inntrykkene fra en glassklar vintermorgen på kunstnerens atelier tett ved Akerselva. De rike variasjoner i teppets hvitfarger gir assosiasjoner til is og snø, ispedd blåtoner i vannoverflaten. Tekstilen er utført i ikat, en innfargningsteknikk utviklet i Asia og mye brukt i de nordiske landene. Her farges garnet sammenbundet slik at fargen blir ujevn og danner abstrakte mønstre når det veves ut. Kunstnerens mor Birgit Wessel var også tekstilkunstner. Tittelen viser til fargepaletten som moren brukte og de påsydde prøvene i lin er fra hennes skisser til utsmykkingen av Kongeskipet Norge. Med disse applikasjonene opprettes en direkte dialog med morens virke og tekstilteppet er fra datterens side en visuell oppsummering av morens enorme produksjon, og en anerkjennelse av hennes betydning som tekstildesigner. At tradisjoner både går i arv og fornyes kan ikke fremstilles mer konkret.

Carin Wessel (f. 1944) er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Hun har jobbet med vev og billedtepper i over 50 år og har utført en rekke betydelige utsmykkinger, blant annet på Oslo Lufthavn og i Regjeringskvartalet.

Kaja Leijon fotograferer landskap fra ulike steder i verden. Fotografiene har ofte et filmatisk uttrykk med åpne og assosiative motiver som gir rom for at den som ser kan skape sine egne fortellinger.  De tre fotografier kjøpt inn til spisestuen er alle fra 2017. I bildet Archipelago er motivet tatt fra et fly og det åpner seg et hull i skydekket hvor vi ser solen som speiles i havoverflaten langt der nede. I Aurora er vi tett på siv og strå som tegner klare hvite konturer i sollyset mot det mørke tjernet. I fotografiet Suburbia danner skyggen fra et tre myke felt på den stramme bygningskroppen.  Leijon skriver selv om sitt arbeid «som fotograf er man et aktivt vitne til konkret forandring. En fotograf som dveler er stadig vitne til skiftninger basert på sesong, forvitring og persepsjon. Verden endrer seg, naturen endrer seg, forfaller og forvitrer. Men viktigst av alt; vi endrer oss. Kanskje vil en del av de tingene jeg fotograferer forsvinne i fremtiden, i meg eller omgivelsene».

Kaja Leijon (f. 1980) er utdannet ved Kunstakademiet i Oslo. Hun jobber med fotografi og film og har hatt flere utstillinger i både Norge og utlandet.

 

Detaljer

Adresse

25 Damascus Street, Abdoun, Amman
Amman - 11183 - Jordan

Fylke

Utlandet

Kunstnere

Kaja Leijon
Carin Wessel

Ferdigstilt dato

01.02.2020

Prosjektleder

Elisabeth Tetens Jahn

Fagkomite

Anne Marthe Dyvi
Eirin Støen
Hedevig Anker

Mottakerinstans

Utenriksdepartementet

¨
Varighet

Permanent

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for besøkende

Program

Kunst til leiebygg og eldre statlige bygg

Kunstverk