Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš, Samisk vgs og reindriftsskole

Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš skal samlokaliseres med Samisk videregående skole og reindriftsskole. Bygget er tegnet av Snøhetta, 70° N arkitektur og Joar Nango, kunstner og arkitekt, og blir det eneste nasjonalteater i verden med eget reinsdyrslakteri. KORO er i gang med å utvikle kunstprosjekter til det nye bygget i Kautokeino.

Illustrasjon, foajé. Fotograf: Econor, Snøhetta Oslo og 70°N arkitektur

Om prosjektet

I 1988 ble Statens reindriftsskole slått sammen med Den samiske videregående skole. Fem år senere fikk Beaivváš status som en av Norges fire nasjonale teaterinstitusjoner. Siden den gang har skolen og teatret hatt stor betydning for samisk kultur og utdanning, men begge har også lenge hatt behov for nye lokaler.

Samisk ikonografi og nærhet til naturen skal prege det nye bygget, som blir et viktig kulturelt samlingspunkt både lokalt og nasjonalt.

Totalt syv samiske kunstnere og duojárer skal lage nye verk spesielt for Beaivváš og samisk videregående skole og reindriftsskole. Kunstnerne representerer ulike geografiske deler av Sápmi og vil sette sine unike preg på den nye bygningen. I tillegg vil to eldre kunstverk som ble laget til skolen, bli en del også av det nye kunstprosjektet. En nærmere presentasjon av alle kunstnere, duojárer og kunstverkene vil bli gitt når prosjektet står klart.

Nybygget er tegnet av Snøhetta, 70° N arkitektur i Tromsø og Joar Nango, kunstner og arkitekt. Det har fått navnet Čoarvemátta, og skal føye seg og fremstå som en del av naturen i form og materialitet. Det skal unngås skarpe, rette linjer som bryter mot landskapets naturlige former. Prosjektet vil gi tilgang til gode uteområder med stier og tråkk der det kan legges opp til mange ulike aktiviteter.

Med referanse til tradisjonell samisk bebyggelse har bygget en enkel saltaksform. Samlingsstedet blir vestibylen i midten med overlys som i en lavvo. Dette blir også foajéen til teatret, som i tillegg til teatersal også vil få en prøvesal og en utendørsscene. På grunn av samlokaliseringen med skolen vil dette også bli verdens første teater med eget slakteri.

Utover vanlige fasiliteter får skolen blant annet rom for duodji (håndverksfag) og arealer for reindrift. Det blir også byggehall, verkstedhall, rom for kjøkken- og restaurantfag samt et eget E-sport-rom.

Statsbyggs nettsider kan du lese mer om byggeprosjektet. Les mer om arkitekturen på nettsidene til Snøhetta og 70°N arkitektur. 

Detaljer

Fylke

Finnmark og Troms

Kunstnere

Máret Ánne Sara
Britta Marakatt-Labba
Laila Mari Brandsfjell
Fredrik Prost
Ellen Berit Dalbakk/Rámavuol Elle Bigge
Elle Valkeapää

Planlagt ferdigdato

21.08.2024

Kunstfaglig prosjektleder

Janicke Heggem Rudi Iversen , KORO

Kurator

Monica Milch Gebhardt , KORO

Mottakerinstans

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš, Samisk vgs og reindriftsskole

Byggherre

Statsbygg

Arkitektkontor

Snøhetta
70°N arkitektur

Tilgjengelighet

Tilgjengelig for publikum

Program

Kunst til statens nybygg

Milepæler

Vår 2022


Oppstart

Høst 2022


Kunstplan godkjennes

Vår/sommer 2023


Kunstproduksjon

Høst 2023 - vår 2024


Produksjon/montering av verk

Høst 2024


Ferdigstillelse